kajo@diaryland
» Gästbok
» Mejl

» Arkiv
» Stängt – Kajo bor inte här längre
» Sprängkraft
» En ny bubbla
» Bekvämt vs Bra
» Presentpack


2008-01-13 - Organisationsutvecklaren

Hahaha. Min senaste notering föranledde en närstående person att utbrista: "Va? Ska du byta jobb? Tänker du sadla om helt och hållet?"

Jag vill därför påpeka att det inte finns några sådana planer och att jag med "i den lilla skalan, ett litet personligt genombrott", avsåg dubbel betoning på just lilla och litet.

Det är en skillnad invärtes, bara en känsla av att ha fått en djupare insikt. Det är inget som syns utåt och inget som kommer att manifesteras i stora handlingar. Däremot känner jag mig lite bättre rustad att fortsätta med det jag har gnetat på med under de senaste åren.

Jag tror att drömmen handlade om att komma ur sin puppa, och det var själva idén eller insikten som gjorde det, inte jag personligen.

Låter det fortfarande flummigt? Okej, den onödigt långa vardagsförklaringen här då (du kan sluta läsa här om du vill ;-) :

För sju år sedan fick jag ett tidsbegränsat uppdrag som organisationsutvecklare. Det kan tyckas lite besynnerligt eftersom jag inte hade någon större erfarenhet av organisationsutveckling, men jag hade andra kunskaper som uppdragsgivaren värdesatte. Vi gick igenom konkreta aktiviteter som skulle utföras och jag ansåg att jag skulle klara av dem. Det gjorde jag också.

Jag är en sån person som är nyfiken på varför saker är som de är, hur och varför det funkar (eller inte) och om det går att göra på andra sätt för att få ett mer exakt eller på annat sätt bättre resultat.

Om något inte blir som jag tänkt så funderar jag mycket över var det gick snett och hur jag kanske kunde ha gjort istället.

Med åren har jag därför blivit dokumentations- och uppföljningsfantast. "Visionera, dokumentera, utför, följ upp och revidera" är, om inte mitt mantra så i alla fall min uppfattning om hur arbete bör genomföras.

Med andra ord har jag blivit en riktig pest för impulsiva idésprutor... :-)

Jag ställer trista och svåra frågor som "ja, det låter kul, och vad är syftet då? hur ska det finansieras? hur har du tänkt gå till väga och på vilket vis ska du mäta om du nått ditt mål?"

Under ganska många år nu har jag läst på om policys, strategier, olika sorters planer, metoder på modet (SWOT, LOTS, balanced scorecard, you name it), affärsutvecklings- och managementteorier, utvärderingsverktyg, tittat hur andra har gjort och provat själv med varierande framgång både som företagare och föreningsmänniska.

När jag möter folk som inte alls är vana att tänka strategiskt och jag försöker förmedla något ur röran i mitt huvud blir de oftast väldigt imponerade eftersom det är saker som de själva "inte haft en tanke på..!"

Det kan räcka med att jag förklarar hur man exempelvis kan göra en mätning för att de ska uppfatta mig som guru. Själv har jag känt att jag bara förmår ge dem glimtar, inte nyckeln till hur det hänger ihop. De förstår värdet av det jag pratar om men är fortfarande långt från att kunna göra sig någon praktisk nytta av det.

Jag kan vifta med tjocka strategiböcker, luntor med statistik och långa listor över påhittiga och udda aktiviteter, men jag vet ju att det inte är till särskilt stor hjälp. De orkar inte läsa böckerna eller försöka tolka statistiken, än mindre dra slutsatser och lägga upp handlingsplaner. Möjligen kan de ögna igenom aktivitetsförslagen och fastna för nåt som verkar roligt att göra. I bästa fall "råkar" det bli en bra aktivitet. I värsta fall bränner de tid och pengar på ett fiasko som får några av dem att tappa sugen.

Det jag sökt är ett sätt att förenkla överblicken. Att ge hela bilden men avskalad, i en form som går snabbt att förstå, kan återanvändas i många olika sammanhang och byggas ut efter behov. Kalla det fusklapp, mall, checklista eller skalbart system om du vill.

Jag kallar det för tillfället för strategidokument.

Det är möjligt att det redan finns tusentals användbara sådana mallar, men jag har inte sett någon som är komplett och enkel nog utifrån just mina behov och prioriteringar.

Den form som jag mödosamt knåpade ihop i veckan går att sammanfatta på mindre än ett A4.

Fylld med relevant projekthistorik sedan begynnelsen, aktuell statistik och mål, strategier och aktiviteter för kommande treårsperiod omfattar dokumentet några A4. Den ska kompletteras med en enkel årsplan där man skriver in vem som är ansvarig och bockar av det som är gjort.

Jag tror att den nyblivna styrelseledamot som får dokumenten i handen kan börja jobba aktivt och hyfsat målinriktat nästa dag. Under förutsättning att de vill förstås, men det är ju en helt annan historia.

Nu ska jag testa idén i tre olika sammanhang. Återstår att se om jag fortfarande ser lika odrägligt självbelåten ut sedan.» Kommentera


« Förra | Nästa » 
bara ett rosa streck