kajo@diaryland
» Gästbok
» Mejl

» Arkiv
» Stängt – Kajo bor inte här längre
» Sprängkraft
» En ny bubbla
» Bekvämt vs Bra
» Presentpack


2006-09-30 - Så nära men ändå...

Jag träffade företagare M. Vi diskuterade ditt och datt, och kom in på svårigheter. M har byggt en ny fin fabrik med mycket större kapacitet och behöver öka försäljningen. Det ska nu ske i huvudstaden, 65 mil söderut, och M funderade på hur han skulle göra för att märkas i det brus och utbud som finns där. Ur vårt perspektiv är det tredjehandsmarknaden. Närmarknaden inom 10 mils radie är redan täckt. Andrahandsmarknaden ligger drygt 20 mil österut mot kusten, men i vår del av landet är det brist på tvärgående kommunikationer.

- Det går lika fort att få fram varor till Stockholm som till närområdet. Om jag skickar dem i kväll finns de på plats i morgon bitti klockan sju. Men till kusten finns det så få förbindelser att jag bara kan skicka varor en gång i veckan. Det är synd för jag har efterfrågan därifrån. De vill köpa men jag kan inte leverera, sa M.

Märkligt hur det kan vara.

Ett par dagar senare pratade jag med företagare K om ett företags betydelse för omgivningen. K utökade sin fabrik för tre år sedan och då startade hans bror H en lastbilsfirma för att köra till kusten varje natt med K:s varor. Problemet för K är att han inte fyller en hel bil varje natt och därmed blir transportkostnaden hög. Just nu vill han inte öka försäljningen eftersom det innebär att även produktionen måste öka, och det orkar han inte.

- Men? Varför skickar inte M grejer med dig då? frågade jag.

K såg förvånad ut. Njaa, han hade nog haft tanken att fråga men det är ju så mycket jämt... Faktum är att K inte pratat med M sedan den nya fabriken byggdes; de hade haft mycket att göra båda två. Kanske var det dags att ta med lite fikabröd och gå på visit nu då.

Jag log. Definitivt är det dags. Ks och Ms fabriker ligger nämligen vägg i vägg.» Kommentera


« Förra | Nästa » 
bara ett rosa streck