kajo@diaryland
» Gästbok
» Mejl

» Arkiv
» Stängt – Kajo bor inte här längre
» Sprängkraft
» En ny bubbla
» Bekvämt vs Bra
» Presentpack


2006-06-28 - Knappbutikens uppgång och fall

För snart två år sedan fick jag den lysande idén att importera en knappmaskin från USA. Ja, en sån där som man gör badges, buttons, rockmärken med. Det fanns ingen i stan som hade en, och bara två som hade beställningsmöjlighet på små upplagor via nätet.

Borde vara en bra affär att ha en sån där, tänkte jag.

Sen kom tusen saker emellan. Klart att jag provkörde den, typ för att kolla att den funkade. Sen hamnade den i förrådet, i väntan på att jag skulle få tid, och tid får man aldrig. (Tid måste man ta sig.)

I söndags kväll ringde min kompis politikern och beställde kampanjknappar. Hon är av den bestämda sorten. "Jag ska ha knappar. Vad kostar det?"

Eh. Uh. Jaa..?

Knapptillverkaren, det vill säga jag, bad att få återkomma i ärendet.

Så. I måndags kväll gjorde jag några knappförslag och ett reklamblad med kostnader. I tisdags förmiddag lade jag ut en enkel webbsida med beställning via mejl. Under dagen trillade det in beställningar på drygt 200 knappar och jag insåg att jag måste formalisera beställningen - somliga vill till exempel ha en halv roman tryckt på den pyttelilla knappen - så jag pillade ihop ett enkelt beställningsformulär för att styra upp så att jag får de uppgifter jag behöver.

I dag har det trillat in fler beställningar samtidigt som jag gnetat med knappdesignandet och produktionsflödet. Jo, man ska ju få ut dem på papper också, helst i bra kvalitet. Ganska många ark har åkt i soporna... Sedan upptäckte jag att det krävs viss teknik för att skära ut många cirklar i rad utan att skära sönder dem. Och så ska man hålla rätt på alla små papperslappar och pilliga plåtbitar och hal plast och vem som ska ha vad... Köksskåpet länsades på alla små plastlådor.

Sen kom jag på att jag ska ju ta betalt också. Nåt slags dokument på försäljningen behövs. Och hur ska man packa de hala små rackarna?

Mitt i bestyren ringde telefonen. "Vi vill ha knappar NUUUU!" Jag rafsade med mig en del av produktionen och hastade iväg, med knappfabriken utspridd över hela köket.

Hm, verkar ju finnas lite efterfrågan, trots att det numera finns åtminstone sex-sju firmor som tar beställningar på enstaka knappar via nätet. Man kanske skulle marknadsföra sig lite lokalt?

På vägen mötte jag en företagarkollega, en som jag brukar anlita ibland. Han har utvidgat firman med några nya fräna grejer. Då drog jag förstås fram en knapp ur fickan att glänsa med. "Kolla, såna här kan jag göra."

Om jag hade trott att han skulle bli åtminstone lite imponerad så blev jag besviken. Det visade sig nämligen att han nyligen beställt 20 knappmaskiner från Kina. Nu är de på väg i en båt och sedan ska han sälja dem vidare här i stan...

Hörde jag...? Jo, visst var det ett tungt andetag? Minsann tror jag att marknaden för knappar just överhettades och tvärdog.

;-)» Kommentera


« Förra | Nästa » 
bara ett rosa streck