kajo@diaryland
» Gästbok
» Mejl

» Arkiv
» Stängt – Kajo bor inte här längre
» Sprängkraft
» En ny bubbla
» Bekvämt vs Bra
» Presentpack


2008-09-29 - Vem försöker jag lura?

Härom dagen kom ett nyhetsbrev från Kjell och Co med köptips om en ny liten neg/dia-scanner, som satte fart på habegäret. Uppenbarligen var jag inte den enda som triggade på nyheten. Samma dag som brevet gick ut kunde man se hur lagersaldot smälte bort som snö på midsommar. Nu är den beställningsvara i alla butiker och inkommer mot slutet av oktober.

Jag har en del gamla bilder som jag inbillar mig att jag nån gång ska sortera och scanna. Det har inte hänt hittills på de 12 år som jag varit ägare till en fet scanner. Faktum är att jag äger två scannrar avsedda för ändamålet men de är behäftade med tre allvarliga fel: de är så gamla att både kontakter (SCSI) och programvara är passé, och jag är inte kapabel att köra nån av dem.

Den ena är en gigantisk, otymplig, svårhanterlig flatbäddsscanner med dialock som jag köpte ny typ 1997 för massor av pengar. Den tar upp en kvadratmeter skrivbordsyta och jag lyckades aldrig lära mig kalibrera eller använda den ordentligt. Visst, det blev bilder men den kvalitet jag lyckades få ut av den stod inte i relation till vad den borde åstadkomma. I handboken stod det att man skulle ta ut histogram och "avoid clipping" men jag vet ännu inte vad clipping är för nåt eller hur man undviker det. Resultatet blev att scannern hamnade i förrådet näst intill osliten.

Den andra är en rätt fin diascanner som jag köpte begagnad för 500 kr och sedan köpte en scsi-usb-konverter till för 400 kr. Dessvärre fungerar drivrutinerna bara på gamla Mac system 9, och nu har jag som sagt ingen dator som kan köra det. Jag provkörde den inte ens när jag köpte den så för allt vad jag vet kan den vara trasig också.

Verkligen bra investeringar jag har gjort... men med den häär fiiiiina och fiffiga och lättanvända lilla scannern kommer allt att ändra sig och jag kommer att uträtta stordåd med den.

Eller kanske inte.» Kommentera


« Förra | Nästa » 
bara ett rosa streck