kajo@diaryland
» Gästbok
» Mejl

» Arkiv
» Stängt – Kajo bor inte här längre
» Sprängkraft
» En ny bubbla
» Bekvämt vs Bra
» Presentpack


2008-09-11 - Självbyggare

På onsdagar kl 21 sänder Kanal nio ett brittiskt byggprogram som heter "Grand Designs". (Nästa onsdag sänds del 7 av 8. Jag har alltså missat några. :-(

De tre program jag sett tidigare har handlat om personer som byggt sina drömhus för 4-5 miljoner kronor. I sådana projekt kan man exempelvis få se en rund 100.000-kronorsdusch som extraknäcker som vardagsrumslampa... och en gigantisk plommonlila öppen spis.

I går hade programmet en helt annan inriktning. Då var det ett gäng bestående av 11 låginkomsttagare som tillsammans byggde ett hus var till varje deltagare. Här finns en summering av programmet på engelska.

Husprojektet påverkade så mycket mer än deltagarnas bostadssituation. Ingen av deltagarna skulle haft råd att köpa ett färdigt hus, så självbygget var en förutsättning. Ingen av dem hade heller någon erfarenhet av att bygga så lärprocessen var lång. Flera var ensamstående, arbetslösa eller studerade. Under projektets gång fick nästan alla jobb, vilket delvis tillskrivs deras förnyade självförtroende och delvis de nya kunskaper som de fick i projektet, men samtidigt blev det oerhört tungt att bygga färdigt. Att först jobba heltid och sen lägga 20 timmar på bygget varje vecka slet på både kropp och relationer.

Avtalsmässigt tror jag att de 11 husen ingick i en bostadsförening. Varje deltagare fick en fjärdedel av sitt hus i utbyte mot att h*n arbetade 20 timmar i veckan på bygget. Räknat på 19 månaders byggtid (maj 1999 – december 2000) blev det en egen insats på cirka 1600 timmar. Deltagarna kunde när husen var inflyttningsklara välja att betala hyra till föreningen, att köpa loss sitt hus eller att sälja sin andel till någon utomstående. Byggkostnaden beräknades till cirka 35.000 pund och marknadsvärdet till omkring 65.000 pund per hus, vilket grovt räknat motsvarar en halv respektive en miljon kronor. Det egna slitet lönade sig hur de än valde att göra.

Förr byggdes nästan alla hus på det viset, genom att folk gick ihop och hjälptes åt, helt enkelt för att man inte hade råd att göra på något annat vis. Jak-banken räknade på 1990-talet ut att det för alla normalhändiga personer lönar sig att ta tjänstledigt från sitt eget jobb ett år för att bygga huset själv, jämfört med att anlita snickare och betala sociala avgifter och moms.

Det var intressant att se att självbyggande lönar sig och är genomförbart även i större skala, och vilka konsekvenser det får i övrigt.
» Kommentera


« Förra | Nästa » 
bara ett rosa streck