kajo@diaryland
» Gästbok
» Mejl

» Arkiv
» Stängt – Kajo bor inte här längre
» Sprängkraft
» En ny bubbla
» Bekvämt vs Bra
» Presentpack


2008-09-09 - Tatas bilar

För något år sedan snappade jag upp att Tata Motors, ett indiskt bolag, hade planer på att börja tillverka en elbil. Det är de för all del inte först med, indiska Reva har redan sålt elbilar i Norge i flera år. Men det var i alla fall så det kom sig att jag lade namnet Tata på minnet.

I somras hade Kunskapskanalen ett reportage om Tata-konglomeratet. Jätteintressant! Då först insåg jag vidden av Tatas verksamhet (kolla wiki), och jag undrade förvånat och nyvaket varför vi aldrig hör talas om denna drivna och framsynta företagarklan i Sverige? Tata håller ju på med allt, inklusive samhällsutveckling.

Nu börjar jag inse att Tata faktiskt nämns lite då och då, men i lösryckta fraser. I somras handlade det om världens billigaste bil, Tata Nano, som ska kosta kring 17.000 kr och därmed blir uppnåelig för väldigt många indier (vilket fick västvärlden att oja sig angående konkurrens om oljan). Nu senast har det handlat om bråken kring Tata Motors nya bilfabrik i Singur där den nya folkbilen skulle byggas.

Däremot är det tyvärr väldigt tyst om ett annat bilprojekt som Tata gett sig in i. I februari 2007 tecknade Tata Motors avtal med den franske uppfinnaren Guy Negre, MDI om licenstillverkning av luftbilen OneCat. En bil som går på tryckluft. Enligt ryktet skulle de första 6.000 bilarna släppas i Indien i augusti i år. Ett svenskt hopkok av olika webbkällor finns här.

Ni vet ju att jag vurmar för elbilar, men elbilarnas svaghet är batterier. De är dyra, tunga, känsliga för kyla och vanvård bla bla bla.

Luftbilens tryckluftstank är ett genialt sätt att lagra energi från elnätet - bilens inbyggda kompressor ska kunna fylla tanken på fyra timmar, och mackar med superkompressorer ska kunna fylla tanken på bara några minuter.

Folk från Tata Motors var nyligen i Norge och bekräftade att elbilen Indica EV kommer att börja säljas där under 2009. (Här finns en artikel om det.)

Jag väntar med spänning på fortsättningen, både på elbilen och framför allt på luftbilen - jag känner att ett svårartat habegär börjar byggas upp...» Kommentera


« Förra | Nästa » 
bara ett rosa streck