kajo@diaryland
» Gästbok
» Mejl

» Arkiv
» Stängt – Kajo bor inte här längre
» Sprängkraft
» En ny bubbla
» Bekvämt vs Bra
» Presentpack


2008-07-11 - Flygfärdigt

Ja, då är ordningen återställd i vår lilla stad. Länge har det märkligt nog varit billigare att flyga än att åka tåg till huvudstaden. Det har satt mig i etiska dilemman ett par gånger. Jag gillar att flyga, och när det kostar mindre än hälften mot tåget så blundar jag för miljöboveriet. Från och med augusti ändras garanterat prisbilden för då lägger Norwegian (före detta FlyNordic) ner den här sträckan. Inte bara en tur eller två, utan alla turerna. Det misstänkte jag redan när sammanslagningen aviserades tidigare i år.

Sanningen i mitt eviga mantra har återigen styrkts: stordrift och sammanslagningar är alltid dåligt. Det är möjligt att det kan ge högre lönsamhet för ägare men det blir alltid sämre för anställda och kunder/användare. Alltid. Jag har hittills inte sett ett enda undantag från den regeln. När ett företag köps av ett större är det början till slutet för det mindre företaget oavsett vilka löften som ges före kontraktskrivandet.

För att nu inte tala om börsnotering! Då lämnar man dörren vidöppen för maktspel, hasardliknande spekulationer och kortsiktigt lönsamhetstänkande med allvarliga konsekvenser för många enskilda personer. Människorna räknas inte längre. Andra saker har högre prioritet.

En gång i tiden var aktier en konstruktion med två goda syften: att skaffa kapital till utveckling i bra företag och att låta pengar komma till nytta istället för att samla damm i madrasser. En win-win-situation för alla parter. Men börsen handlar om en enda sak: att kortsiktigt maximera den egna profiten med vilka medel som helst: överutdelningar, snabba exits, fientliga köp, spekulationer. Det är precis som en tävling, det kan bara finnas en vinnare och den stora massan är alltid förlorare.

Pengar är inte som potatis. Om man stoppar en potatis i jorden så förökar den sig. Pengar är en annan historia: Enda sättet att få mer pengar är att ta från någon annan. Räntor, avkastningar och vinster uppstår inte magiskt eller genom fotosyntes, de har jobbats ihop av någon människa. Hur töntigt och otidsenligt det än låter så tycker jag att börsen är omoralisk.

Hm. Det här blev inte riktigt det inlägg jag tänkte skriva. Jag hade planerat en liten textsnutt om att det är min födelsedag i morgon. Vi ska fira med en tur till Biltema och Ikea, och på kvällen blir det friluftsrevy och kakkalas. A jobbar sista dagen före semestern i dag och det är också värt att fira, så i kväll blir det middag på restaurang.

För att återknyta till det jag började med: I grunden tycker jag det är rätt och rimligt att det kostar mer att flyga. Men jag tycker inte om att det enda kvarvarande flygbolaget kan diktera villkoren för människorna i en hel region.
» Kommentera


« Förra | Nästa » 
bara ett rosa streck