kajo@diaryland
» Gästbok
» Mejl

» Arkiv
» Stängt – Kajo bor inte här längre
» Sprängkraft
» En ny bubbla
» Bekvämt vs Bra
» Presentpack


2008-07-09 - Virkvirus

Min mormor var en riktig virkningsvirtuos. När jag var liten var jag kanske inte så imponerad över virknålens blixtrande snabba framfart, men nu är jag det. Hon virkade långa gardiner, stora sängöverkast och en komplett garderob med hängselbyxor, jacka, hatt och mer till min nalle.

När hon inte virkade så stickade hon. En kofta med mitt namn mönsterstickat på ryggen, en (stickig!) längsrandig tröja med hög krage, ett rutigt täcke till min jättestora arbetshäst. Betänk då att jag bara var ett barnbarn. Hon hade många.

Jag kom att tänka på mormor när jag häromdagen virkade efter mönsterdiagram för första gången. Jag kan inte påminna mig att jag virkat något av betydelse förut, möjligen kanske nån grytlapp i slöjden och en halv matta som jag kastade innan den blev klar eftersom jag insåg att den aldrig skulle sluta ludda (vådan av att virka med frottéremsor). Jag vet hur man gör, även om jag inte är helt säker på att jag kan skilja mellan en stolpe och en dubbelstolpe.

Nålen var 2 mm istället för 1,25 som statuerades i beskrivningen men jag har inte precis fullsortiment på virknålssidan. Det var 2:an eller en 9:a eller ingen.

Det blev lite fel här och var i mönstret, fel som jag inte orkade ta upp utan improviserade för att dölja.

Allt som allt tog det mig nog en timme, kanske en och en halv, att få till en liten lapp med en stjärna. Jag gissar att mormor skulle ha snott ihop den på kanske en kvart, tjugo minuter.

Hos Röda korsets Kupan skulle den gå för 5 kr. På Blocket har jag sett en kvinna som annonserar ut sina hemvirkade sängöverkast för 200 kronor styck. Det räcker inte ens till garnet med dagens pris.

Stjärnan var del i ett dukmönster som bestod av totalt 169 lappar. Med min virktakt vore det en månads jobb och värdet på duken borde då alltså vara drygt 20.000 kronor plus sociala avgifter och moms..? :-)

Jag virkade för att jag fick lust att göra det. Möjligen kan jag tänka mig att montera stjärnan på ett album eller en kudde. Inte sjutton virkar jag 169 stycken till en duk i alla fall.

Det har blivit poppis med virkat igen, men inte i inredning utan i kläder. Jag har sett virkade bikinis, sjalar, västar, kjolar och väskor. Man kan köpa färdigt serieproducerat, eller välja bland fina mönster och dyra garner på garnbutiken och ägna en månad åt att bli klar.

Eller så kan man återbruka. Skärskåda gardiner och dukar, leta efter mönsterrapporter som du gillar, ta fram saxen, klipp och sy om.

Mina tips om du vill ha nåt virkat:

1) Inventera mammas linneskåp. Där finns garanterat diverse ärvda små och stora virkningar från fastrar och mostrar, hantverk som inte varit framtagna de senaste två decennierna och gott kan få komma fram i ljuset även om det innebär en ändrad användning.

2) Kolla Röda korset, Pingstkyrkan och de andra secondhandbutikerna, alternativt surfa på Blocket eller i sista hand, gå på bondauktion. Auktion är sistahandsalternativet för att man får vänta ihjäl sig på utropet och ändå inte kan vara säker på att inte nåt klåfinger hunnit stuva om i lotterna.

... men om du ändå tänker virka själv, så kan du köpa virknålar, garn och beskrivningar för nästan inga pengar alls på secondhand.» Kommentera


« Förra | Nästa » 
bara ett rosa streck