kajo@diaryland
» Gästbok
» Mejl

» Arkiv
» Stängt – Kajo bor inte här längre
» Sprängkraft
» En ny bubbla
» Bekvämt vs Bra
» Presentpack


2008-06-17 - Trädgårdsmästaren

Jag har spanska damer på balkongen. De heter Marguerit allihop. Hälften vita, hälften ljuslila med mörkt blålila knapp i mitten. De ler för tillfället lite blygt åt grannen med enstaka halvslutna blommor. På lappen stod det att de kunde bli 60 centimeter höga och jag har sett buskliknande margueriter "live" i en park på Gran Canaria. I mina balkonglådor tror jag att det är för trångt om fötterna åt dem så de lär nog bara bli på sin höjd några decimeter. Men jag har köpt 24 stycken och hoppas på ett riktigt blomsterparty. Refererande till nämnda lapp: de ska blomma maj till oktober. Fantastiskt. Och på ett forum läste jag att de går att övervintra och föröka med sticklingar.

I köket har jag en plantskola, en sån där fiffig pluggbox som jag köpte i fjol men inte kommit mig för att prova förrän nu. Förr om åren har inte mina fröodlingsförsök krönts med någon större framgång. Antingen blir det för torrt så att hela laddningen torkar bort mellan frö och de första gröna bladen. Eller så blir det för fuktigt så att frön och hjärtblad möglar. Eller så har jag haft ihjäl dem när det är dags att plantera om dem från groddlådan till egna krukor.

I pluggboxen spirar för tillfället sommarflox i 34 av 49 rör. Grotid 20-25 dagar stod det på påsen men de kom upp på bara en vecka. Nu tror jag dock inte att det kommer upp några fler. Oklart om det är bristande frökvalitet eller handhavandefel som är orsak till att 15 pluggar (en dryg tredjedel) fortfarande är tomma. Å andra sidan har det kommit tre och fyra hjärtblad i några rör så jag får kanske göra en omfördelning. Sommarflox har ytterst pilliga små frön så det blev nog lite si och så med fördelningen, sju i nån plugg och kanske inga i en annan.

Jag inbillar mig att boxens självvattningstråg och rymliga, ventilerade "växthuslock" ska hålla småplantorna vid liv tills de är stora nog att tåla flytten till egna krukor. Återstår att se.

Om det funkar så blir det en omgång mormorsvioler i juli-augusti som förberedelse inför nästa års balkongsäsong. Violer blommar nämligen på andra året. Beroende på hur violerna tar sig får de övervintra antingen i pluggboxen eller i ett kruktråg i garaget.

Sommarblommor är billig vardagslyx och att fröså dem själv innebär stora möjligheter att slösa. Boxarna är dyra men går att återanvända och fröpåsar kostar bara 3-5 kronor på Lidl. Dessutom har jag massor av frön som vi samlat själva men inte velat använda än eftersom jag hittills konsekvent avlivat alla småplantor.

Nu ser jag en vision av en extra säsongshylla i köksfönstret laddad med fyra pluggboxar.

*harkel* Men först ska jag som sagt se om sommarfloxen överlever till vuxen ålder.» Kommentera


« Förra | Nästa » 
bara ett rosa streck