kajo@diaryland
» Gästbok
» Mejl

» Arkiv
» Stängt – Kajo bor inte här längre
» Sprängkraft
» En ny bubbla
» Bekvämt vs Bra
» Presentpack


2008-05-12 - Giroutgrävningar

För snart 14 år sedan när jag startade mitt företag var varje företag med självaktning tvunget att ha både postgiro och bankgiro. Detta för att vissa storföretag, exempelvis Volvo, bara betalade ut till postgiro (och endast på tisdagar och torsdagar dessutom). Och vissa småföretag kunde bara betala till bankgiro.

Jag hade ända sedan tonåren varit kund hos en bank och hade mitt privatgiro där, men jag förstod ju allvaret i situationen. Nu skulle jag ju börja med Affärer. Då måste man anpassa sig och bli mer affärsmässig.

Till min pyttelilla firma skaffade jag alltså ett bankgiro för inkommande betalningar, och ett Affärsgiro med fullservice hos Posten. Jag fick en blå plastmapp med välkomstbrev, instruktionsbok, ett häfte med blanka utbetalningskort (såna där gröna som företag skickade till folk som skulle få pengar, minns ni?), en trave bruna kuvert med förtryckt adress till Postgirot och ... ett häfte med betalningsordrar där mitt nya företagsnamn stod präntat på varje sida. Jag kände mig väldigt Affärsmässig.

Något år senare insåg jag att den hjälpsamma postkassörskan (på det nu sedan länge nedlagda postkontoret) hade tecknat mig för den dyraste tjänsten som dåvarande Postgirot kunde erbjuda. Jag hade dessutom utökat mina bankgirotjänster och tyckte att det var onödigt att betala för full service på bägge ställena. Därför bytte jag till det billigare Företagsgirot istället. Vid det här laget hade jag även tappat min högtidliga respekt för Affärer och blivit en mer pragmatisk vardagsföretagare. "

Med tiden datoriserades girotjänsterna och jag började använda dosor istället för blanketter. Sen började Posten ta betalt både för kortbetalning vid pakethämtning och för kontantuttag från postgirot. Postgirot övergick till plusgiro och är nu egentligen bara ett bankgiro i förklädnad, så därför avslutade jag det, för vad skulle jag med två bankgiron till?

Den blå postgiromappen använde jag fortfarande för att samla inbetalningskort som skulle betalas.

För nåt år sedan tyckte jag att det var så mycket papper i den blå mappen att det var svårt att hitta de räkningar som var aktuella just för denna utbetalning. Så då började jag lägga räkningarna uppe på mappen istället.

På sistone har även själva lådan som mappen ligger i börjat svämmat över. Men av vad, egentligen? Jag tar ju bort alla räkningar som är betalda..?

Detta mysterium har jag löst i dag på morgonkvisten. Och funnit:

* gamla handlingar rörande konton, plastkort och dosor som jag inte använt på flera år, däribland alla gamla giroblanketter, ett plastkort och en dosa till postgirot/plusgirot som jag avslutat.

* ett 40-tal blanka inbetalningskort till föreningar och välgörenhetsorganisationer som jag stöttat eller varit med i vid nåt tillfälle under alla dessa år, däribland Rädda Barnen, Röda korset, Vi-skogen, IOGT-NTO, Unicef, JAK-banken, Amnesty, Världsnaturfonden, mystiska bokklubbar för esoterisk litteratur, elfordonsklubben och...

* omkring 60 blanka inbetalningskort till Coop, Ica, OKQ8, Volvokortet, Mastercard...

Ju längre jag grävde mig ner desto fler av mina gamla adresser hittade jag på inbetalningskorten. Jag förvånades över att företagen bytt grafisk profil. Inte kom jag ihåg att de sett ut så där en gång i tiden...

Häpet konstaterar jag nu att jag måste ha lidit av djup inbetalningskortsrespekt. Även om jag egentligen inte tänkt betala dem så har jag uppenbarligen inte kunnat slänga några inbetalningskort alls. Åtminstone inte de tio första åren...

Nu har jag i alla fall städat. Och jag använder fortfarande den blå postgiromappen för räkningar som ska betalas. Lite nostalgisk får man vara.» Kommentera


« Förra | Nästa » 
bara ett rosa streck