kajo@diaryland
» Gästbok
» Mejl

» Arkiv
» Stängt – Kajo bor inte här längre
» Sprängkraft
» En ny bubbla
» Bekvämt vs Bra
» Presentpack


2008-05-05 - P/N för blomstrande människor

Gårdagens långa inlägg fick aldrig sin avslutning.

En av de saker som jag fastnade för i den amerikanska P/N-forskningen är att flera studier oberoende av varandra har kommit fram till samma sak som jag: "bad is stronger than good". Alltså att ett negativt omdöme väger tyngre än tre-fyra beröm. Och att människor som får mest av positiv feedback blomstrar: de blir trevligare, läraktigare och klokare.

Min slutsats blir att vi alla behöver bli bättre på att skopa upp beröm på våra vänners tallrikar.

I artikeln "Positive Affect and the Complex Dynamics of Human Flourishing" hänvisar Losada och Fredrickson [PDF] till en mängd studier på temat "vad goda känslor gör för oss människor". Intressant läsning!

Jag hittade också verktyg för att relativt enkelt mäta fördelningen av positiva och negativa känslor under en mätperiod.

 • Fredrickson använder en självskattningsblankett, en modifierad version av Izard´s Differential Emotions Scale.
 • Gottman videofilmar en 15 minuter lång intervju och räknar "för hand".
 • Losada har medverkat i utvecklingen av ett datorprogram som till och med kan analysera gruppmöten.
 • Personalen vid förskolorna Tittmyran och Björntomten använde videokamera i sitt jämställdhetsarbete för att undersöka om de särbehandlade flickor och pojkar (vilket de naturligtvis ansåg att de inte gjorde). Resultatet gjorde dem förfärade.

  Jag tror att P/N-mätningar skulle ge lika omskakande effekt. Nu undrar jag bara när trenden och verktygen kommer till Sverige.  » Kommentera


  « Förra | Nästa »   
  bara ett rosa streck