kajo@diaryland
» Gästbok
» Mejl

» Arkiv
» Stängt – Kajo bor inte här längre
» Sprängkraft
» En ny bubbla
» Bekvämt vs Bra
» Presentpack


2008-03-02 - Fram för öppet intresse!

För några dagar sedan kom jag på att jag ska tillföra en ny fast sida på mitt företags webbplats. Den ska heta "Engagemang" och lista vilka ställningstaganden som bildar min värdegrund. Det kan ju vara intressant att känna till för mina uppdragsgivare. :-)

Jag tycker att alla offentliga beslutsfattare, journalister och andra makthavare (exempelvis bolagsdirektörer) öppet borde redovisa sina personliga ställningstaganden och ägarintressen i en personlig "intressedeklaration". Rätt hanterat borde det vara möjligt utan att det urartar till integritetskränkande åsiktsregistrering eller blir en klipp-ut-och-bocka-av-lista för livsfarliga förföljelser.

Som det är i dag, så färgas påstått objektiva budskap av synnerligen subjektiva egenintressen utan att "vanliga människor" har en chans att upptäcka att de blir förda bakom ljuset.

I dag kan du inte ens lita till SVT. Redaktionerna har exempelvis fällts för att ha spritt en mycket tveksamt utförd forskningrapport om etanolens skadeverkningar, bekostad av naturgasintressenter, och för att ha sänt reklambilder av en Volvo-bil med påståendet att inslaget gjorts av redaktionens medarbetare, när det i själva verket var producerat av Volvos PR-firma. Vår utrikesminister Carl Bildt har (haft?) starka olje- och naturgasintressen genom sina (tidigare?) innehav av optioner och aktier i Vostok Nafta och Lundin Oil. Vad innebär det exempelvis för regeringens arbete för övergången till klimatneutral, förnybar energi?

Öppet motstånd kan man hantera och bemöta. Dolt motstånd innebär att den demokratiska processen drar ut på tiden i onödan och att folk gör ställningstaganden som de aldrig skulle ha gjort om de sett hela bilden.

Dagligen läser jag upprörda insändare i lokaltidningarna från folk som inte har läst på för fem öre. Deras ilska bygger helt på hörsägen och i vissa fall på rena feltolkningar av uppgifter som vore väldigt enkla att kontrollera. Min slutsats är att allmänheten är naiv och lättlurad och många journalister är inte ett dugg bättre. Lobbying är en tveeggad teknik, den är i sig själv varken god eller ond, och kan användas för alla syften.

Det är åtminstone två decennier sedan vi passerade gränsen för när skolan, staten, massmedierna eller någon annan kunde lämplighetsgranska allt det material vi får del av. Därför måste ett självutlösande "är detta verkligen rimligt?"-filter installeras i huvudet på varje individ.

Varje gång du upprörs av något du hör eller läser kan du ställa dig fyra frågor:
- är uppgiften rimlig?
- vem står bakom informationen?
- vad är syftet med informationen?
- vilka fler källor kan jag använda för att kontrollera uppgifterna?

Så, dagens predikan är överstökad.

Här finns lite att göra för dig som är emot uranbrytning, kärnkraft och slutförvaring av avfall:» Kommentera


« Förra | Nästa » 
bara ett rosa streck