kajo@diaryland
» Gästbok
» Mejl

» Arkiv
» Stängt – Kajo bor inte här längre
» Sprängkraft
» En ny bubbla
» Bekvämt vs Bra
» Presentpack


2008-01-22 - Generationernas teknik

Jag har nyss pratat med en småländsk liten farbror. Igen. Det är femte gången på två veckor. Han ska skicka mig en textsnutt och en bild.

Första gången frågade han om han kunde faxa texten och jag sa att jag har ingen fax. Det är han fortfarande mycket bekymrad över, hur kan jag klara mig utan fax, det är ju världens bästa verktyg? Han frågar varje gång han ringer om jag har skaffat fax nu och jag säger nej. (Jag har en gammal krullfax i skåpet men den är inte inkopplad och jag tänker inte låtsas om den.)

Farbrorn ville skicka ett gammalt 10x15-foto från 1980-talet men jag övertygade honom om att han skulle ta en ny bild, helst med en digitalkamera. Efter mycket dividerande kom vi fram till att "Flickerna" har en sådan. Jag vet inte vilka flickor som avses men frun heter i alla fall "Tanten" så det är inte hon.

Eftersom jag vet hur det blir när folk tar kort (motivet är en liten prick långt bort vid horisonten) så sa jag "ställ in kameran på stor bild!" så att jag kan beskära den om det behövs.

Sedan föreslog jag att han skulle mejla text och bild till mig, men det går inte för de har modem.

"Lägg bilden på en cd-skiva med texten på ett papper, och posta till mig" sa jag och trodde att problemet var löst.

Nu ringde han alltså nyss och sa i triumferande ton: "Vi kan inte göra skivor men jag har lagt bilden på diskett."

"Va? En sån där liten fyrkantig?! Jag kan inte läsa disketter!", sa jag. (Jag har inte haft diskettläsare i datorn sedan 1999.)

Nu är lilla farbrorn väääldigt bekymrad över mig. "Ingen diskettläsare HELLER? Men hur kan du klara dig utan det?"

Så nu ska han skicka hit en diskett och jag får väl sparka igång nån urgammal härk för att flytta över bilden till usb-pinne eller slå till på en usb-floppy...

"Ska jag mejla korrekturet?", frågade jag.

"Nej, det går inte, för vi kan inte läsa mejl, det sitter en jättefil i vägen och blockerar allt", säger farbrorn. "Men det gör ju inget för jag har ju fax."

"Eh. Jag postar en utskrift till dig..."

I smyg har jag väldigt roligt åt att HAN tycker att det är JAG som har tekniska problem... :-)» Kommentera


« Förra | Nästa » 
bara ett rosa streck