kajo@diaryland
» Gästbok
» Mejl

» Arkiv
» Stängt – Kajo bor inte här längre
» Sprängkraft
» En ny bubbla
» Bekvämt vs Bra
» Presentpack


2007-08-28 - Pärlpiller

För länge sedan köpte jag ett par burkar pärlor i olika storlekar och färgteman. Nu har jag tagit mig för att göra något av dem... :-)

A har nyfiket undrat vad det ska bli men jag har inte velat berätta för den händelse att pysslet inte skulle bli klart.

Jag har trätt pärlor en stund på kvällarna, som nedvarvning före läggdags.

De vita spetsrutorna är buslätta att göra. Börja med 12 pärlor och forma en ring. Trä 9 pärlor på nålen och stick igenom pärla nr 3 på första ringen. Sen är det bara att fortsätta så: 9 pärlor på nålen och stick igenom pärla nr 3 (räknat från den pärla där tråden sticker fram).

Jag använde vanlig synål och sytråd i början och det kan inte rekommenderas. Tråden knutar sig och nålen är för kort, man får plocka upp pärlorna i två omgångar och då kan det lätt bli fel ("var det fyra eller fem pärlor jag redan hade..?") Vilken skillnad det blev sedan med pärltråd (tänk tunn tandtråd) och lång nål!

Enda anledningen till att jag köpte "riktiga grejer" var att synålens öga inte gick igenom de tunna glasrören som jag använde till fransarna. Förmodligen hade den rutiga spetsdelen tagit hälften så lång tid om jag haft rätt nål och tråd från början. Dessutom slipper man oroa sig för att sytråden ska gå av och strössla småpärlor på golvet; pärltråden går inte att slita av med enbart fingrarna.

Jäpp, fransarna gjorde jag sist. Inget knepigt med dem. Jag smög tråden genom de vita rutnätspärlorna, lastade på franspärlorna, drog igenom nålen, hoppade över sista (nedersta) pärlan som stopp och vände tillbaka samma väg. Det enda man får tänka på är att inte dra åt tråden för hårt, det ska vara lite glapp, annars står fransarna stelt snett ut istället för att dingla... :-)

Den är förresten klar nu, hela pärlfransen, 72 centimeter lång. Jag har fortfarande inte berättat för A vad den ska vara till. Men om fransen någonsin blir monterad på tilltänkt plats så lovar jag att ni ska få se hur det blev.» Kommentera


« Förra | Nästa » 
bara ett rosa streck