kajo@diaryland
» Gästbok
» Mejl

» Arkiv
» Stängt – Kajo bor inte här längre
» Sprängkraft
» En ny bubbla
» Bekvämt vs Bra
» Presentpack


2006-12-16 - Minnesord för en vän

festfixad FredrikeVi är många som sörjer Fredrike och skickar varma tankar till alla hennes anhöriga: till Henrik, Fjant, släkt och nära vänner.

Varje människa finns på jorden endast en kort stund, men så länge människor fortsätter berätta om henne (honom) så lever hon. Därför ska jag berätta om min vän Fredrike.

Jag är en av Fredrikes många nätvänner. Jag minns inte när vi lärde känna varandra. Det kan ha varit så tidigt som 1996-1997 när jag började skriva på webben men troligen senare. Förmodligen var det Siv som var den förmedlande länken.

Jag har aldrig träffat Fredrike. Kanske tycker du det är konstigt att jag gråter av saknad för att hon är död. Men vänskap bland nätvänner skiljer sig inte från annan vänskap. Vissa människor blir aldrig mer än ytligt bekanta, oavsett var och hur man lär känna dem. Andra blir vänner för livet. Mötesplatsen och kontaktsättet har aldrig varit utslagsgivande för vem som blir det ena eller det andra.

Fredrike var en god vän. Så är även Siv, Katarina, Cilla, Paula och många fler som jag heller aldrig har träffat men som ändå ingår i min vardag och vänkrets.

Med Fredrike pratade jag både stora strukturer och bråddjupa avgrunder, och små, nära saker som bokproduktion, heminredning och katter. Genom Fredrikes ord och bilder har Fjant lyst upp många grå dagar.

Nu försöker jag vänja mig vid att prata i dåtid: Fredrike var, Fredrike hade, Fredrike kunde – men hennes kreativitet och ande lever kvar. Fredrike är för mig synonym med stor konstnärlighet, humor, medmänsklighet och djup insikt. Hennes erfarenhet av livets mörka sidor gjorde henne till en ljusbärare bland vänner. Hon gav intressanta perspektiv på stort och smått.

Kanske sa jag aldrig det här till Fredrike på just det här sättet. Men jag hoppas att hon förstod det ändå mellan raderna i våra mejl och bloggkommentarer. Nu berättar jag det här för Fredrikes anhörigas och vänners skull. Minnesord och ceremonier är för oss; vi som blev lämnade kvar, vi som måste hämta kraft för att orka gå vidare. Fredrike är bandet som förenar oss och ingen av oss behöver kämpa ensam. Vi är många tillsammans.

Vill du ge Fredrike en minnesgåva så köp gärna hennes böcker, romanen The Fry who loved me och diktsamlingen 22 procent. En författares storhet hänger inte på hur många böcker som sålts, men varje tryckt exemplar ökar chansen att hennes ord bevaras. Böckerna innehåller en liten bärbar portion av det skimmer hon skapat i ditt liv.

tänd ett ljus för Fredrike i kvällNu kommer det inga fler pärlor från Fredrike men vi är tacksamma för alla som hon givit oss.

Kanske kan vi också genom att köpa Fredrikes ord eller på något annat sätt bidra till att uppfylla någon av hennes önskningar. Jag är säker på att Henrik, när horisontlinjen väl stabiliseras igen, kommer att förvalta Fredrikes arv så att hon kan fortsätta sprida ljus i världen.

Fredrike Lantz 1970-2006 [fredrikelantz.com] lever kvar bland oss, alla hennes vänner.» Kommentera


« Förra | Nästa » 
bara ett rosa streck