kajo@diaryland
» Gästbok
» Mejl

» Arkiv
» Stängt – Kajo bor inte här längre
» Sprängkraft
» En ny bubbla
» Bekvämt vs Bra
» Presentpack


2006-12-09 - Små och stora pengar

Vaknade tidigt med idé till en text, och sedan kunde jag inte somna om. Men nu, efter kattmatning, hundmorgonpromenad, diskplockning (ren ur maskinen, smutsig från gårdagen på bänken in i maskinen och ner i baljan), frukost och några avklarade mejl så kommer jag inte längre ihåg riktigt vad den handlade om, den där idén... :-)

Dagen skall ägnas åt kattlådestädning, eventuellt dammsugning, gärna skrivbordsrensning om jag orkar och hinner. Kanske en liten tur för att titta på ångloket som tuffar fram och tillbaka mellan stationen och julmarknaden (eller rent av åka med?). "Tjoff-tjoff-tjoff...". Coolt.

Och så till Jysk för att kolla efter en frän väggklocka som fanns i reklambladet för evigheter sedan, med en mycket sympatisk prislapp, och därför troligen redan är slut. :-(

På senare tid har mina intressen skiftat fokus. Jag har lite större utmaningar än vanligt i sikte.

Det är väl därför jag orkar bli irriterad över att "företagspiraten" Christer Gardell nästlat sig in i valberedningen för Teliasonera i syfte att byta ut den nuvarande företagsledningen. Självklart vill han få in sina egna ja-sägare. Motiven för det kan diskuteras men vissa tror att det är för att kunna länsa företagets kassor och sälja ut bitar av verksamheten för att få snabba pengar. Det är våra gemensamma skattepengar som byggt upp värdet i Teliasonera och nu vill Gardell kanske stoppa alla pengar han får loss i aktieägarnas fickor. Störst ägare är staten (45,3%), det vill säga du och jag. Faster Agda, morfar Knut, lillasyster Jenny och andra privatpersoner har kanske 100-1000 aktier var? Själv äger Christer Gardell via Cevian Capital 70.000.000 aktier (1,5%). Vem eller vilka tror ni tjänar på hans agerande?

Å andra sidan har vi då "företagsängeln" Carl Bennet som flera gånger räddat och rätat upp sjunkande skepp. Nu blir han enligt förslaget utkastad ur styrelsen. Kanske är det för att han inte ska kunna hindra plundringen. Själv tror han att det är för att han har helt motsatt uppfattning om affärer än Christer Gardell. (Här kan du läsa om hur Carl Bennet tycker att man ska göra affärer.)

Desto större skäl att behålla dem båda då, säger jag. Det behövs både förnyare och förvaltare. Det behövs både ideellt engagemang och ekonomisk bärighet. Faran med att öka koncentrationen av personer som tycker precis lika om allt är att saker riskerar att köra i diket. En jämn dragkamp håller åtminstone lasset mitt på vägen även om det inte går så fort framåt.

64 procent av rösterna (det vill säga, representanter för aktieägarna) har ställt sig bakom valberedningens förslag att slänga ut Bennet. Regeringen vill att staten ska sälja sin del i Teliasonera.

Ligger din röst och dina aktier med i den majoriteten? Vill du ha snabb vinst nu eller har du andra tankar med ditt aktieinnehav?

För mig handlar det inte om pengar. För mig handlar det om framtiden i Sverige.

Vad tror du staten gör med pengarna om Teliasonera säljs till privata företag? Vad tror du händer med våra telefonledningar om staten helt släpper kontrollen över hela telenätet till privata företag? Tror du att någon kommer att satsa i glesbygd efter det? Tror du att någon kommer att se till så att vanliga privatpersoner får de tjänster de betalar för, eller tror du att fokus kommer att ligga på att de som betalar mest och bäst ska vara nöjda?

Tja. Du och jag är faktiskt staten. Du kanske har egna aktier i Teliasonera? (Det har inte jag.) Vi har rätt att tycka. Vi kan påverka det som händer, om vi vill. Frågan är om vi bryr oss.» Kommentera


« Förra | Nästa » 
bara ett rosa streck