kajo@diaryland
» Gästbok
» Mejl

» Arkiv
» Stängt – Kajo bor inte här längre
» Sprängkraft
» En ny bubbla
» Bekvämt vs Bra
» Presentpack


2006-11-01 - En liten importör i en stor värld...

Minns ni den lilla knappbutikens uppgång och fall som jag skrev om för ett par månader sedan? Ja, det visade sig att invasionshotet inte blev verklighet (än i alla fall) eftersom det även för andra människor är mycket enklare att impulshandla än att sälja (det vet ju jag själv allt om...).

Så, kontentan är att sommaren var bra för den lilla knappbutiken, materialet tog nästan helt slut och därför behövde jag beställa mer.

Eftersom jag visste på ett ungefär vad och varifrån min kollega handlat så kunde jag leta fram fabrikanten via nätet - och minsann!, det är samma fabrik som min amerikanska leverantör också köper från... Ja, ni som känner mig vet ju att jag gillar att gå till källan, så det gjorde jag, och där träffade jag en jättetrevlig kille som gärna tog emot en liten yttepyttebeställning från ett okänt, mikroskopiskt litet företag i Sverige.

Jag köpte 41 kilo. Det borde jag inte ha gjort, skulle det visa sig, för i den internationella fraktvärlden är 40 kilo den magiska gräns där allt är besvärligt och dyrt. Men det upptäckte varken den genomtrevlige fabrikanten eller jag. Han kollade fraktpriser åt mig och rekommenderade båt. Fraktpriset var minst sagt överkomligt, förvånansvärt billigt. Det är då alarmklockorna börjar ringa. Ni vet: "Om nåt verkar för bra för att vara sant så är det oftast det." Men hur jag än letade så hittade jag inte haken. Det skulle komma till svenska avgifter, och när jag summerade dem verkade det rimligt i jämförelse med vad jag betalat för flygfrakt från USA. Vi gjorde affär och den trevlige fabrikanten sa "Om 30 dagar har du dina grejer i Sverige!".

Nu är vi inne på 62:a dagen och mina två flyttkartongsstora kollin har inte dykt upp än - men de ska komma i dag enligt löfte och jag väntar otåligt på aviseringen från budbilen. "Ring, ring, bara du slog en signal!!!"

På vägen har jag lärt mig en hel massa om import från Kina: om T/T och L/C, B/L, FOB, CIF, routing, kick backs och "china add ons" (och anmält några företag till Konkurrensverket i förbifarten). Även om det kostade en lärpeng (ja, vi hade förstås missat ett par mellanhänder som också ska ha betalt) så blir det en okej affär denna gång, och förutsättning finns för en bättre affär nästa gång.

Om det nu blir en nästa gång vill säga. Det är som sagt enklare att köpa än att sälja och den lilla knappbutiken är nu rustad med material för mååånga beställningar framöver. :-) Snart i alla fall. Bara budbilen kommer nån gång! *skrapar otåligt med foten i golvet*» Kommentera


« Förra | Nästa » 
bara ett rosa streck