kajo@diaryland
» Gästbok
» Mejl

» Arkiv
» Stängt – Kajo bor inte här längre
» Sprängkraft
» En ny bubbla
» Bekvämt vs Bra
» Presentpack


2006-10-07 - De små, små valen

Varje dag gör vi oändligt många val. Många av dem så små och vardagliga att vi inte ens tänker på dem som val - vi bara gör.

Ibland tillkommer det nåt som förändrar de små vardagsvalen så lite att vi knappt reagerar på det. Vi anpassar oss.

 • Vattenkokaren går sönder så vi tar oboy till frukost istället för te. Vi ska köpa en ny vattenkokare på lördag.
 • Väckarklockan börjar sakta sig så vi är några minuter sena. Vi ska köpa en ny väckarklocka på lördag.
 • Kroppen är en fantastisk tjänare, oändligt mycket mer avancerad än en dator. Efter de första felstegen vet den att vattenkokaren är trasig så när vi kommer till köket styr den genast mot skafferiet och oboyburken. Den har lärt sig att väckarklockan går lite efter och justerar det, drar ner på tandborstningen eller skippar någon liten oviktig morgonritual.

  Lördagen kommer och vi har inte en tanke på vattenkokaren och väckarklockan. Det är ju helg och hur mycket som helst som måste hinnas. Kroppen har inte lagrat vattenkokaren och väckarklockan som problem, den har ju i princip löst dem.

  Veckan därpå har klockan saktat sig ytterligare några minuter. Det blir lite stressigt först men vi löser det - vi tar bilen istället för cykeln. (Dessutom regnar det och på hemvägen måste vi handla, att ta bilen är helt enkelt förnuftigt.)

  På jobbet tar vi hissen för att slippa komma andfådda till mötet (dessutom kan vi då kolla att frisyren eller läppstiftet ser okej ut).

  Så fortsätter det. Bara en karamell ur den nya, fina burken på köksbänken före maten. Efter maten. Före disken. Mellan sköljningarna. Efter disken. Varje gång vi går in i köket. Vad mysigt det är att ha en karamellburk i köket! Handen slinker ner i burken utan att vi tänker på det. Oops, nu behöver den fyllas på.

  Kroppen registrerar och anpassar. Den är som datorn, den minns vad vi gjorde sist och föreslår samma nästa gång - allt vi behöver göra är att trycka OK. Emellanåt får vi leta som galningar efter en fil som definitivt inte hamnat där vi trodde men på det stora hela är det ett sinnrikt system som tjänar oss mycket bra.

  När väckarklockan äntligen byts ut sätter vi den på vår nya tid. Det är ju skönt att sova några minuter extra och nu har vi vant oss. Frukostmackan tar vi med i bilen.

  Ett år senare undrar vi var de extra 10 kilona kommit ifrån? Nog för att vi blivit ett år äldre men ändå... Här krävs uppryckning. Vi bestämmer oss för att börja ett nytt liv, köper GI-böcker och läser tills vi somnar, och ett gymkort på fashionabla innestället. Nu jädrar...!

  En lördag läser vi i tidningen att aktier för 588 kronor i dag har ökat i värde till 6.756 kronor och noterar lite förbluffat att 588 kronor är ju precis vad vi betalat i p-avgift utanför jobbet på två månader.

  Ytterligare ett år senare konstaterar vi att varken GI-dieten, gymkortet, yoga-dvd:n, pilatesboken eller äppelcidervinägerkapslarna gjort nån nytta. De är knappt ens använda - när skulle vi ha hunnit det? Vågen visar ytterligare 12 kilo. Parkeringsavgifterna har också ökat men det reflekterar vi inte så mycket över, alla vet ju att det kostar att ha bil.

  Inom pedagogiken pratar man om "oavsiktlig" eller "negativ" inlärning. Kroppen lär sig hela tiden, vare sig kontrolltornet är inkopplat eller inte. Det är därför det är så förödande för oss att vistas i negativa miljöer. Säger nån att vi är korkade tillräckligt många gånger så tror vi på det. Halvspringer alla omkring oss så börjar vi också halvspringa. Vi anpassar oss.

  Små vardagsval får med tiden konsekvenser och leder ibland till att man måste göra stora, avgörande och svåra val. Ofta kostar de då alldeles för mycket och risken att misslyckas är stor.

  Dagens lärdom är alltså:

  Om du har ett halvstort problem som smugit sig på dig - leta då inte efter den stora lösningen, leta efter de små, små orsakerna.  » Kommentera


  « Förra | Nästa »   
  bara ett rosa streck