kajo@diaryland
» Gästbok
» Mejl

» Arkiv
» Stängt – Kajo bor inte här längre
» Sprängkraft
» En ny bubbla
» Bekvämt vs Bra
» Presentpack


2006-05-24 - Fönsterlagning stundar

Jag har varit hos glasmästaren och köpt det är speciella fönsterkittet som han rekommenderade; garanterat sprickfritt, 10 års materialgaranti, finns i tre färger. (Tremco:s Mono 321.) Akrylatmassa torkar till en seg sträng men blir inte hård, vilket gör att den följer husets och träets rörelser. Det fäster bra men går att skrapa bort med vasst stämjärn, så man förstör inte bågarna för kommande generationer. Man ska vara stadig på handen med patronsprutan när man lägger på det, för det är inte så lätt att eftersläta.

Linoljekitt som är det antikvariskt riktiga har nackdelarna att det så småningom torkar och spricker sönder, och så äter fåglarna gärna upp det. Linoljekitt är färskvara och konsistensen kan vara lite si och så beroende på vilket märke man fått tag i. Det är dessutom smetigt i flera veckor sedan man lagt på det; man får vara försiktig när man rengör glasen.

Tja. Visst vurmar jag för det gamla men jag är inte fanatisk. I det här fallet litar jag på erfarenheten hos en glasmästare i tredje generationen.

Jag köpte brunt kitt, för jag tror att det syns mindre än vitt mot Projektets engelskt röda bågar som jag inte vill måla om just nu, men som måste kompletteringsglasas eftersom några rutor gått sönder.

Innan man kittar måste man få fast glasen i bågarna. Stiftar man med hammare finns risken att man slår sönder de sköra gamla glasen. Jag har därför suktat efter en stiftmaskin, en sån som de har på Centrum för byggnadsvård, www.gysinge.nu, men tycker att den är för dyr. 1.950 kr plus en ask med stift för 325 kr, summa 2.275 kr.

Nyfiket frågade jag glasmästaren vad han använder, och han fiskade upp något som såg ut som en häftpistol. Jag fick provköra den och blev helt såld - vilken otroligt smidig grej! Han hade en extra hemma som någon beställt men inte hämtat ut. Jag fick köpa den. För stiftmaskin, stift och kitt betalade jag en tusenlapp, och det känns definitivt som att det är värt pengarna.

Jo, man behöver ju förstås en glasskärare också. Proffs rekommenderar en med oljebehållare. Smörjningen gör att gamla glas inte spricker så lätt. Gysinges kostar 510 kr men det går att få tag i liknande på ÖoB för under hundringen, och hos Clas Ohlson för 200 kr. Läs om glasskärare hos Glaskonst i Fokus. Jag har en ÖoB-skärare men efter att ha läst den där artikeln tror jag att jag ska prova en Clas Ohlson-skärare istället. Gamla handblåsta reservglas tiggde jag åt mig för något år sedan från en som tänkte köra dem på soptippen. Nu är jag rustad att laga fönster...» Kommentera


« Förra | Nästa » 
bara ett rosa streck