kajo@diaryland
» Gästbok
» Mejl

» Arkiv
» Stängt – Kajo bor inte här längre
» Sprängkraft
» En ny bubbla
» Bekvämt vs Bra
» Presentpack


2006-04-21 - Auktionsbiten

"Hjälp! Jag är fast i Tradera-träsket!!!" eller kanske "Jisses, Posten tar alla mina pengar!".

För några veckor sedan fick jag ett ryck och scrollade igenom intressanta kategorier under Böcker & Tidningar, exempelvis Handarbete, Hem & Hushåll och Hobby. Det tar sin lilla tid...

Nog för att jag är van att handla "billigt" hos Adlibris, men på Tradera finns samma böcker utlagda för en krona eller fem. (Heck, en krona är ju vad det kostar att lägga ut annonsen, rena förlustaffären... men det är ju inte mitt bekymmer.) Jag bokmärkte en hel drös.

Jo, ett av knepen med att handla på Tradera är just att bokmärka, med slutdatum och -tid. Det fyller två syften. Dels kan man se om det finns ett likadant eller bättre objekt till lägre pris. Dels kan man spela enligt strategin "väck ej den björn som sover": Man lägger ett lagom salt bud med betjänten precis minuten innan auktionen avslutas. Då hinner konkurrenterna som lade sitt bud för flera dagar sedan inte med i svängarna. Möjligen hinner de kontra med ett bud, men har man tur är det för lågt, och när de väl upptäcker det är det för sent, auktionen är redan avslutad. (Fast det är fler som tillämpar den strategin, i dag åkte jag ur själv på samma vis. ;-)

Det andra knepet är att pricka in säljare som har flera intressanta objekt, så att man kan få fler grejor i paketet. Här gäller det emellertid att vara skärpt så att man inte går miste om första-objektet men vinner andra- eller tredje-objektet...

Det tredje knepet är att ta reda på vikten, innan man bjuder. Annars fyndar man en hel trave fina handarbetstidningar för bara 30 kronor och får betala 140 kronor i frakt... (Nja, jag kollade faktiskt frakten innan jag bjöd, det var bara ett exempel.)

Helt klart är det så att Posten är den som tjänar mest på Tradera. I många fall betalar jag två tredjedelar för portot och en tredjedel för varan.

Att folk orkar lägga ner så mycket arbete (foto, beskrivning, pack och post) för att tjäna några få kronor är mig en gåta. En del har ju hela hemmet ute till försäljning, tusentals auktioner - det måste vara ett heltidsjobb. Klart, det borde förstås bli mer rationellt när man har många auktioner.

Är det säkert att handla på Tradera, och kanske rentav betala i förskott? Ja, enligt min erfarenhet - fast jag handlar bara av folk som redan har åtminstone ett par omdömen, och förskottsbetalar bara mindre summor, max 200 kr. Varorna har hållit den standard jag förväntat mig eller bättre, och ingenting har försvunnit på vägen.

Förutsättningen för att man ska bli nöjd är förstås att man inser att det är begagnade varor man handlar med, och att de dessutom kan få nån skråma i posten. Gillar man inte loppisar och second hand, så gillar man inte Tradera. Gillar man loppisar, så är Tradera fullt av fyndmöjligheter... :-)» Kommentera


« Förra | Nästa » 
bara ett rosa streck