kajo@diaryland
» Gästbok
» Mejl

» Arkiv
» Stängt – Kajo bor inte här längre
» Sprängkraft
» En ny bubbla
» Bekvämt vs Bra
» Presentpack


2006-04-07 - I sovrummet del 1

Vuxna människan (jag, alltså ;-) har fått för sig att hon ska ha en sänghimmel med komplett romantik-kit: sängkappa, kuddar, spetsar, broderier, hålsöm och applikationer. Allt vitt i vitt, kanske med några detaljer i ljust gråblått.

- Varför då? undrade omgivningen (läs A) skeptiskt.
- Eh. Uh... Taket! Jo, du vet, det är ju så hög takhöjd, och när rummet är så där långsmalt vettu så känns det ju som en buss eller korridor. Med sänghimmel blir det mer ombonat.
- Jaha.

Ärligt talat har jag ingen aning om var begäret kommit från, jag har aldrig varit särskilt mycket för volanger och rysch och vad jag kan minnas har jag aldrig sovit under en sänghimmel heller. När jag tänker på saken tror jag inte ens att jag känner nån som har en sänghimmel. I amerikanska skräckfilmer döljer slika arrangemang oftast nåt livsfarligt tortyrinstrument så det borde avskräcka. Men när jag står här i sovrummet och tittar så finns det liksom inget att diskutera: Det ska vara en sänghimmel.

Problemet är nu att sänghimmelsprylar för vuxna är en bristvara i det moderna Sverige. Jag trodde att varenda postorder- och gardinfirma med självaktning skulle ha massor av stänger, fästen, ramar, kupoler och midevitter att välja bland, men icke.

Härvid beklagade jag mig för A.
- Jaharu. Vad säger det dig? Kan du dra några slutsatser? svarade han retsamt.
(Karlar...)

Mina tjocka inredningsböcker tar inte heller upp sänghimmelsämnet. Man kan möjligen skymta en enstaka på bild här eller där, men de flesta är stolpsängar och det vill jag inte ha. (Ju mindre man kan sparka tårna i desto bättre.)

Alltså blev det till att googla och försöka sammanställa vad kunskap jag nu kunde tänkas ha i ämnet sedan förut.

Stolp- och skåpsängar från förr hade grova draperier av uppenbart praktiska skäl: de hjälpte till att hålla värmen inne (och vägglössen ute). Dessutom skulle de ge avskildhet i trångboddheten, kanske helst dämpa ljud också. Men det är för rustikt, lådaktigt och instängt, går bort.

Moderna stolpsängar är oftast tänkta för luftiga draperingar, som "Claudia" (komplett för endast 11.590 kr...) - men en sån vill jag som sagt inte ha. (Dessutom är jag helt övertygad om att järnsängar gnisslar hur mycket man än justerar och efterdrar skruvar.)

I varmt klimat är det vanligt med moskitnät, som antingen är häktat i en krok i taket eller draperat kring en ring som i sin tur hänger i taket. Jag köpte sådana på Ikea ("Bryne", 149 kr) när vi åkte till El Salvador 1998. Somliga kallar dessa moskitnät för sänghimmel. Helt fel om du frågar mig, men... Rusta har en prinsessad variant, "Olika", med hjärtan eller stjärnor, för 69 kr och en skum firma annonserar ut något liknande för dubbelsäng men det verkar inte gå att beställa dem. Gör mig inget, jag är inte intresserad.

Om utbudet av vuxen-sänghimlar är skralt, så gäller motsatsen på barnfronten - varenda babyprylbutik har minst en, oftast flera varianter. I svenska barnkammare förekommer huvudsakligen tre:

1) nyss nämnda moskitnät, eventuellt med extra pynt som hos Rusta, eller "Miguelito" som är en kombo-version av sänghimmel/moskitnät hos Lilla Mirakel för 479 kr.

2) små volangprydda tält över huvudänden på babysängen, exempelvis "Lola" som säljs komplett, nedsatt till 435 kr hos busunge.se. Enbart stativ finns hos Babystugan för 79 kr.

och 3) för de lite större barnen kojor eller stjärnhimlar. Finns på Ikea (sängtältet "Kura", 119 kr), alternativt ett lektält i äkta siden för tusenlappen hos Midgård i Växjö.

Mer för juniorer: Beatrix Potter-butiken "Farmhouse" har både en stolpsäng och en slags kornisch som man skruvar upp ovanför huvudgärden. Rosa prinsesskrona är dock inte min grej.

Sköna hem har beskrivning på en variant med "svävande pinnar" men jag vill inte borra i taket.

Ellos säljer en stång/båge som jag troor uppsatt liknar de hos Hotel Oscar (jorå, rum med sänghimmel kostar extra... :-) och "Romantiska rummet" på Vennerbo gård.

Samma båge men också en "ryggås"-variant finns hos Ahrlands järnsängar. (Hur får man fast en pinne rätt ut från väggen på det där sättet, utan att den sviktar? Med hyllkonsol? Nån slags "fot"?)

Plötsligt slår det mig att jag har fler inredningsböcker på en annan hylla, den där alla mina favorithusböcker trängs. "Det svenska rummet" av Sjöberg och Snitt, "Klassiskt svenskt" av Cheryl MacLachlan, "Den svenska traditionen" av Katrin Cargill, bilderboken "Ett hem" med Carl Larsson-målningar... Jag bläddrar och inser att jag nog i alla fall har en aning om var de där sänghimmelsidéerna kommer från.

I "Klassiskt svenskt" finns flera sidor med sänghimlar och dessutom några råd om hur man knåpar ihop dem själv med rundstav, list, spånskiva och häftpistol. Då slår det mig att man säkert kan pyssla ihop nåt med gardinstänger och konsoler också.

Jaha.

Nu ska jag alltså bara bestämma mig om den ska
- vara rund, halvrund, kvadratisk eller rektangulär
- med stomme i trä, metall eller klädd spånskiva
- eller kanske bara en enkel pinnkonstruktion (i metall eller trä?)

Sen ska jag bara välja tyg: voilé, muslin, bomull, polyester, jaquard, satin, spets, med eller utan tryckt eller vävt mönster och i så fall vilket mönster: blommor, rutor, ränder, prickar, duttar, humlor..? samt beräkna tygåtgång, komma på vilken upphängning som är bäst (kanal, krok, klips..?), fundera över om det ska vara omtag och i så fall eventuella dekorationer (krokar, band, spetsar...) till dem.

Sänggavel. Sa jag det? Det ska vara en ny sänggavel också. Den måste förstås passa ihop med sänghimmeln.» Kommentera


« Förra | Nästa » 
bara ett rosa streck