kajo@diaryland
» Gästbok
» Mejl

» Arkiv
» Stängt – Kajo bor inte här längre
» Sprängkraft
» En ny bubbla
» Bekvämt vs Bra
» Presentpack


2006-04-04 - Tygfrossa

I går var det synd om mig (tandläkare, elak spruta, halv ansiktsförlamning, ylande borr...) och som tröst fick jag därför åka till Kickans partilager. Där finns det ett rum fullt av stuvar...

Jag har nån slags respekt för tygrullar. Präktiga, dyrbara, oklippta tyger, noga märkta och sorterade. Sätter man saxen i dem så är de förstörda. Här krävs noggranna överväganden. Man måste veta vad tyget ska vara till och hur mycket som behövs. Metervara kräver att bli fullbordade projekt, om inte annat för att de gjort hål i plånboken och kommer att ge dåligt samvete i åratal om de blir liggande.

Stuvar däremot är kravlösa. De är överblivna, opretentiösa, i udda längder som 305 eller 174 och i allsköns kvalitéer, huller om buller. Färgsprakande, strikta, sobra, luddiga, glesa, tryckta. Inte ett tvättråd eller en materialdeklaration så långt ögat når. Här får fantasin och inspirationen fritt spelrum. Ett stuvrum är fullt av möjligheter.

Jag blev kvar därinne en lång stund. Grävde, drog ut, höll upp, strök och nöp, vek ihop, lade undan... Det blev en stor, tung kasse för femhundra kronor. Totalt 29 meter med ett snittpris på 19 kronor.

I högen fanns gardiner till köksfönstren (summa 59 kronor) och till kontoret, rött tyg till något julprojekt, grönt tyg till blomsterapplikationen som mamma ska få vilket år som helst, rosor i två färger till min samling, ett mintgrönt tyg med en vacker ranka, två grova, glesa tyger som inte alls är min stil men märkligt lockande...

Väl hemma inträffade något oväntat.

Jag har suckat över köket som är fint men liksom "fel". På två väggar är det ljusgul tapet med romantiska blå blommor och en intensivt mellanblå bröstpanel anno 1997. Längs de andra väggarna dominerar vitt, grått, beige och furuimitation i kommunalt 1980-talsstuk. Det är i mina ögon två rum som samsas i ett. På golvet en ljus plastmatta med ett grafiskt mönster i varmt/kallt. Det brokiga tyget på köksstolarna fullbordade stil- och färgkrocken. Matchningsfanatikern (det vill säga jag) var nära uppgivenhetens gräns - ommålning började kännas som enda vägen till enhet.

Så hängde jag upp det tilltänka köksgardinsämnet (fyndet för 59 kronor alltså) löst över stången och tog några kliv bakåt ... och plötsligt gick de två rumshalvorna ihop. Min stora beigerutiga matta ska in under köksbordet och stolarna ska få nya överdrag. Tabletterna som vi köpte på Ikea förra veckan passar perfekt till.

Som de säger i reklamen: "Lite tyg kan göra stor skillnad..."

Nu ska fynden åka en vända i tvättmaskinen.

När jag ändå var i farten gjorde jag en djupdykning i säcken med gamla stuvar, och hittade flera som kan passa till gardin i hobbyrummet. Sovrummet vet jag på ett ungefär hur jag vill ha och tygprover är beställda. Återstår vardagsrummet som inte ens är möblerat än; där står fortfarande fullt av ouppackade kartonger och kassar.» Kommentera


« Förra | Nästa » 
bara ett rosa streck